Unicef vil skaffe til veie en halv milliard sprøyter til vaksineprosjektet Covax. Her fra et Unicef-lager i København. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Kirkens Nødhjelp: Økte avgifter nødvendig for å sikre norsk klimafinansiering 

Forskere slår alarm om vaksineskepsis verden over * Over 1.300 fanger rømte under angrep mot fengsel i DR Kongo * Amnesty-rapport: Utstrakt misbruk av hushjelper i Qatar * Sosialistene har erklært seier i Bolivia * Trump vil fjerne Sudan fra terrorliste *Unicef anskaffer en halv milliard sprøyter til koronavaksiner * Antall koronatilfeller har passert 40 millioner * 215,7 millioner til årets TV-aksjon * Kirkebrenning etter demonstrasjoner i Chile * Oppgang i Kinas økonomi i tredje kvartal

14:10 20. oktober

Forskere slår alarm om vaksineskepsis verden over

En ny studie viser at flere titalls millioner mennesker kan forsøke å unngå en mulig koronavaksine verden over. Nå slår forskere alarm.

Forskerne bak studien som ble publisert i tidsskriftet Nature Medicine har spurt 13.400 personer i land som er hardt rammet av koronaviruset. 72 prosent svarte at de vil la seg vaksinere mot koronaviruset, 14 prosent sa de ville nekte, og 14 prosent ville nøle. Dersom dette utledes til hele befolkninger kan det tenkes at flere titalls millioner mennesker forsøker å unngå å ta vaksinen.

– Dette er funn som burde være et rop om handling for helseforskere og -myndigheter verden over. Om ikke vi begynner å bygge vaksinekyndighet og gjenoppbygging av tillit til vitenskapen i dag, har vi ikke håp om å stoppe pandemien, sier Heidi Larson, som er medforfatter bak studien. (NTB)

---------------------------
14:00  20.oktober

Over 1.300 fanger rømte under angrep mot fengsel i DR Kongo

Ordføreren i Beni øst i Kongo sier at over 1.300 fanger har rømt fra et fengsel etter at en islamistisk opprørsgruppe med røtter i Uganda angrep fengselet.

Gruppa kaller seg De allierte demokratiske styrkene (ADF) og har lenge vært en trussel i den østlige delen av Kongo. Den blir regnet som en terrororganisasjon i nabolandet Uganda og kjemper mot regjeringsstyrker i begge land.

IS har kunngjort via nettstedet Amaq at det er de som sto bak fengselsangrepet. Forholdet mellom ADF og IS er imidlertid fortsatt uklart.

Ifølge Benis ordfører Modeste Bakwanamaha ble en innsatt drept under angrepet på Kangbayi-fengselet. Han sier også at 20 av fangene allerede har kommet tilbake fordi de foretrekker å være fengslet framfor å bli rekruttert av opprørsgruppa.

For tre år siden førte et angrep på det samme fengselet til at rundt 100 fanger rømte og flere titall ble drept. (NTB)

-----------------------------

11:00  20.oktober

Kirkens Nødhjelp: Økte avgifter for å sikre norsk klimafinansiering 

Økte CO2-avgifter, en moms økning på ett prosentpoeng, Klimaavgift på oljeproduksjon og økte overføringer fra Oljefondet – slik mener Kirkens Nødhjelp Norge kan skaffe mer penger til å ta «sin rettmessige del av klimaregningen».

I kampen mot klimaendringene har Norge et ansvar for å hjelpe fattige land med å kutte utslippene og håndtere klimakriser, mener organisasjonen.

– Det er på høy tid at rike land som forurenser tar regningen, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

I en fersk rapport fra Vista Analyse, laget på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp, ser man på 11 ulike tiltak som kan gjøres for å bidra til økt klimafinansiering og å senke både norske og globale utslipp. 5 av tiltakene anbefales.

 

– Verdens land har ulikt ansvar for klimakrisen og ulik kapasitet til å bidra med løsninger. Norge har hatt relativt høye utslipp de siste tiårene og er i tillegg et rikt og høyt utviklet land. Vi må derfor bidra med en andel av innsatsen som langt overgår vår andel av verdens befolkning, sier Høybråten. 

 I dag bidrar Norge årlig med omtrent 7 milliarder til klimafinansiering i fattige land. Men for å gjøre opp for landets klimautslipp, skulle Norge ha betalt i størrelsesorden 65 milliarder årlig, ifølge en utregning gjort av Stockholm Environment Institute (SEI).  

  

De fem tiltakene som foreslås for økt klimafinansiering i Vista Analyse-rapporten: 

 

  1. Økt CO2-avgift. Dette kan gjerne kombineres med kutt i eller avvikling av mindre treffsikre grønne subsidieordninger, som for eksempel elbil-fordelene. 
  2. Øke merverdiavgiften (MVA). En økning på ett prosentpoeng vil bidra med rundt 17 milliarder kroner. I tillegg vil økningen trolig bidra til at overforbruk av varer og materielle goder går ned.
  3. Avvikle overavskriving i oljebransjen. Dagens skattesystem gir i stor grad oljebransjen insentiver til å investere. Avvikling av overavskrivinger vil sørge for et mer nøytralt skattesystem som er mer likt det andre sektorer har.
  4. Klimaavgift på oljeproduksjon. Per i dag skatter selskap av overskudd, ikke produksjon, i oljesektoren. En klimaavgift på selve produksjonen vil fungere på samme måte som om oljeprisen var lavere, og gjøre at marginale investeringer droppes, samtidig som man får inn midler til klimafinansiering. Denne typen avgift er også ett av hovedforslagene i rapporten til Klimaomstillingsutvalget som ble ledet av Vidar Helgesen og Kristin Halvorsen.
  5. Overføringer fra oljefondet. Dette blir å anse som en nødløsning og de fire andre tiltakene ikke strekker til. (ba)
-----------------------
10:35  20. oktober

Amnesty-rapport: Utstrakt misbruk av hushjelper i Qatar

En ny rapport fra Amnesty International viser at hushjelper i Qatar regelmessig er utsatt for misbruk og dårlige arbeidsforhold, inkludert seksuelle overgrep.

Dette skjer tross innføringen av en ny lov i 2017, som begrenset antallet arbeidstimer og innførte krav om pauser og ukentlige fridager, skriver Amnesty i rapporten.

– Innføringen av hushjelpsloven i 2017 var et skritt i riktig retning for vern av arbeiderrettigheter i Qatar. Dessverre forteller historiene til kvinnene vi snakket med at reformen ikke er blitt skikkelig satt i verk eller håndhevet, sier Steve Cockburn, som er leder for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International.

I rapporten har Amnesty snakket med 105 kvinner som har jobbet som hushjelper i landet. Om lag 85 prosent av dem sa at de ofte jobbet 14 timer eller mer om dagen, sjelden eller aldri fikk fridager, og at arbeidsgiveren tok beslag i passene deres. I gjennomsnitt jobbet kvinnene 16 timer i døgnet, og mange jobbet mer enn 18 timer. (NTB)

------------------------
20.oktober

Sosialistene har erklært seier i Bolivia

Bolivias tidligere president Evo Morales varsler at han vil tilbake til hjemlandet etter at sosialistpartiets kandidat Luis Arce ser ut til å bli ny president.

Til tross for at kun 20 prosent av stemmene er offisielt opptelt har sosialistpartiet MAS erklært seier. De offisielle resultatene er ikke ventet før tidligst onsdag.

Valgdagsmålinger viser at Arce har fått over 50 prosent av stemmene, mens tidligere president Carlos Mes har fått 31 prosent. Tre andre kandidater ligger langt bak.

Høyresidens midlertidige president Jeanine Áñez har gratulert Arce.

– Jeg gratulerer vinneren og ber dem tenke på Bolivia og demokratiet vårt når de styrer, skriver hun på Twitter mandag.

Søndagens valg var et forsøk på å gjenetablere demokratiet i landet, og alle de 136 plassene i nasjonalforsamlingen var også på valg. Det er ventet at sosialistpartiet MAS vil oppnå en klar seier også her.

– Vi har gjenvunnet vårt demokrati, sa tidligere president Morales i en kort kommentar fra sin eksiltilværelse i Argentina.

Han har varslet at han planlegger å reise hjem til Bolivia fra sitt eksil i Argentina. Dit flyktet han etter at høyresiden anklaget ham for valgfusk og fikk politiet og militæret med på laget. Da han flyktet, hadde flere av hans tilhengere blitt drept i protester. (NTB)

--------------------------

23:00  19.oktober

Trump vil fjerne Sudan fra terrorliste

En forutsetning er at den nye regjeringen i Sudan betaler 335 millioner dollar til amerikanske terrorofre og deres familier – noe Sudan nå skal ha gått med på.

Trump skriver på Twitter mandag at Sudan vil bli fjernet fra terrorlisten så snart pengene er utbetalt.

Endringen vil gjøre det lettere for Sudan å få internasjonale lån og bistand. USAs beslutning kommer i kjølvannet av Trumps initiativ for å overtale flere arabiske land til å normalisere forholdet til Israel.

Sudan har jobbet for å bli kvitt terrorstempelet som landet fikk da tidligere diktator Omar al-Bashir lot al-Qaida-grunnlegger Osama bin Laden ha sin base i Sudan på 1990-tallet. Al-Bashir ble fjernet fra makten i april i fjor etter store demonstrasjoner.

Regjeringen som da tok over, undertegnet tidligere i oktober en historisk fredsavtale med opprørsgrupper i landet. Avtalen regnes som et første skritt til å få slutt på den 17 år lange krigen i landet, som blant annet har rammet Darfur-regionen vest i Sudan hardt. (NTB)

--------------------------
19:45  19. oktober

Unicef anskaffer en halv milliard sprøyter til koronavaksiner

Unicef vil skaffe til veie en halv milliard sprøyter til vaksineprosjektet Covax til 92 lav- og middelinntektsland.

Med en gang en koronavaksine er godkjent og klar til bruk, vil man trenge like mange sprøyter som vaksinedoser. Det kommer i tillegg til annet utstyr som sikkerhetsbokser, kjølebokser og transportmidler.

– Vaksineringen av en hel verden mot covid-19 vil være en av de største aksjonene i menneskets historie, og vi må jobbe så fort vi bare kan for å forberede alt som må være på plass innen den tid. Vi bygger nå opp infrastrukturer, planlegger logistikk, fyller opp lagre, sender ut utstyr og bistår helt ned på lokalt nivå, sier generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge.

Organisasjonen har som mål å sikre 520 millioner sprøyter innen året er omme, hvor vaksinealliansen Gavi, som står bak Covax, står for kostnadene.

– I Sør-Sudan, som er det minst elektrifiserte landet i verden og hvor temperaturene ofte ligger over 40 grader, har vi anskaffet solcelle-kjøleskap til over 700 helseklinikker. Det tilsvarer rundt 50 prosent av alle helseklinikkene i landet. Og det er akkurat slik vi forbereder oss på koronavaksinen, sier Viken.

--------------------------
10:45  19.oktober

Thailands statsminister kaller inn parlamentet under press fra demonstranter

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har kunngjort at han innkaller parlamentet i et forsøk på å redusere spenninger mellom seg selv og demonstranter.

Mandag ba Chan-o-cha om et ekstraordinært parlamentsmøte, etter flere dager med store demonstrasjoner med krav om statsministerens avgang, frigjøring av fengslede aktivister, og reformer for monarkiet.

Politiet anslo søndag at det var rundt 20.000 hovedsakelig unge demonstranter i gatene, mens medier og aktivistene selv anslo at det var langt flere.

Demonstrasjonene skjer til tross for at det i forrige uke ble nedlagt forbud mot forsamlinger på mer enn fire personer.

Politiet stengte søndag 15 togstasjoner i hovedstaden Bangkok, et tiltak som også ble brukt lørdag for å få bukt med protestene.

Flere demonstranter ble lørdag pågrepet, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Thai Lawyers for Human Rights. Siden torsdag har politiet utstedt arrestordre på 76 aktivister. (NTB)

------------------
10:00  19.oktober

Antall koronatilfeller har passert 40 millioner

I løpet av helgen har antallet bekreftede tilfeller av koronaviruset på verdensbasis passert 40 millioner. Det er en måned siden man passerte 30 millioner.

Det viser tall fra Worldometers.

Siden august har antallet bekreftede smittetilfeller økt med 10 millioner i måneden. Antallet bekreftede dødsfall med koronaviruset ligger nå på oppunder 1,2 millioner.

Mørketallene anslås å være store, og WHO anslo i begynnelsen av oktober at rundt 780 millioner mennesker kan ha vært koronasmittet.

I Norge er det bekreftet 16.456 smittetilfeller, hvorav 818 nye tilfeller er meldt den siste uka. Det er registrert 278 koronarelaterte dødsfall siden mars.

------------------
07:40  19.oktober

Kirkebrenning etter demonstrasjoner i Chile

Etter en fredelig begynnelse på en massedemonstrasjon i Chiles hovedstad Santiago, utartet det seg til opptøyer. Det ble satt fyr på minst to kirker i byen.

Demonstrasjonene begynte fredelig, men enkelte demonstranter sørget for at det utartet. En av kirkene som ble tent på blir ofte brukt av politiet til seremonier, mens den andre er blant Santiagos eldste.

I tillegg til to brennende kirker ble det også satt fyr på politiets hovedkvarter, og plyndring av flere butikker en rekke steder i byen.

Titusenvis av mennesker var på gatene for å markere ettårsjubileet for en lang rekke voldelige demonstrasjoner mot regjeringen, mellom 18. oktober og 30. november i fjor.

Minst 30 personer ble drept under demonstrasjonene og politiet fikk mye kritikk for maktbruken sin.

Demonstrantene i fjor krevde blant annet en ny grunnlov, for å erstatte dagens som ble skrevet under general Augusto Pinochets militærdiktatur i 1980. 25. oktober skal det være folkeavstemning om grunnloven. (NTB)

-----------------------------
06:40  19.oktober

215,7 millioner til årets TV-aksjon

TV-aksjonen hadde mandag morgen samlet inn 215,7 millioner til Verdens Naturfond (WWF) og deres arbeid mot plast i havet.

– Dette har vært et annerledes-år på alle måter. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt i kampen for å ta vare på havet og menneskene som er avhengige av det, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF.

Nesten en firedel av pengene kommer fra regjeringen, som søndag kveld opplyste at de bevilger 50 millioner kroner til TV-aksjonen.

Det har vært knyttet stor spenning til hvor mye årets aksjon vil samle inn. Ved 6-tiden mandag morgen var det samlet inn 215,7 millioner kroner.

I fjor samlet TV-aksjonen inn 240,5 millioner kroner til Cares arbeid for kvinners rettigheter. Det utgjør 40,34 kroner per innbygger. (NTB)

---------------------------

06:30  19.oktober

Oppgang i Kinas økonomi i tredje kvartal

Kinas økonomiske opptur etter koronapandemien fortsetter, og landet opplevde en vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med året før.

Verdens nest største økonomi vokste noe mer enn det som var forventet i månedene juli til september, opplyser landets statistikkbyrå (NBS). Byrået advarte samtidig om at tilstanden i den internasjonale økonomien fremdeles er komplisert.

Den robuste resultatet er nær ved å bringe Kina tilbake til veksten på omtrent 6 prosent som landet hadde før pandemien brøt ut, skriver The New York Times.

Landets forbedrede økonomiske situasjon sørger for at Kina er alene blant de store økonomiene om å oppleve vekst i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). Andre land sliter med de økonomiske følgene av nedstenginger og restriksjoner og nye bølger av smitte. (NTB)

Publisert: 19.10.2020 09:23:36 Sist oppdatert: 20.10.2020 07:44:58